Eigen risico

Bij veel verzekeringen is een eigen risico van toepassing. Zo ook bij een reisverzekering op de rubrieken bagage en medische kosten.
Het eigen risico word in mindering gebracht op de uitkering van de schadeclaim.

Voorbeeld van een schade en het eigen risico

Tijdens een vakantie is een zonnebril van je gestolen, verloren of beschadigd. Na de melding bij de verzekeraar zul je aan moeten geven wat de schadeoorzaak, wat de zonnebril heeft gekost en wat de aankoopdatum is.
De verzekeraar zal het bedrag vaststellen naar mate de leeftijd van de zonnebril. Stel dat de zonnebril net geen jaar oud is dan zou je het aankoopbedrag ontvangen. We gaan even uit dat de zonnebril nieuw € 250,- heeft gekost. De verzekeraar zal bij de uitkering dan het eigen risico in mindering brengen op de uitkering.

Verschillende keuzes van het eigen risico bij het afsluiten van een reisverzekering

Bij het afsluiten van een reisverzekering is het mogelijk om je eigen risico volledig af te kopen. Maar je kunt er ook voor kiezen om het eigen risico te verhogen. Veelal is het eigen risico standaard € 50,-. Vergelijk dan ook altijd goed de premie bij een hoger en lager eigen risico.
De meeste reisverzekeraars hanteren alleen bij de bagage dekking een eigen risico. Afgelopen jaren zien we ook een eigen risico bij de rubriek medische kosten voorbij komen.